Zázvorový čaj

Pokud už jste pili zázvorový čaj, tak víte, že dovede příjemně zahřát.

 

obrázek 2

 

Je to tím, že patří mezi rostliny s ohřívajícím – termickým účinkem. Do této skupiny patří černé čaje, Másala, Pu Erh, Yogy. Z rostlin a bylinek je to např. zázvor, skořice, fenykl, chilli, kari, pepř, hřebíček, badyán, kmín, bazalka, pohanka.

Pro zajímavost – mezi Ochlazující a osvěžující patří čaje zelené, bílé, máta, ibišek, šípek, meduňka a většina ovoce – tedy i citrusy. Takže v létě pro ochlazení – je vhodný i studený i teplý zelený čaj.

Proč tedy pro pocit zahřátí zůstávat jen u zázvoru? Nebo kombinovat zázvor a ochlazujicími citrusy?

Náš oblíbený recept na Zázvorový čaj je:

Na keramickém strouhátku původně určenému na česnek nastrouháme zázvor. Do džbánu na horké nápoje přihodíme k zázvoru ještě další koření s ohřívacím účinkem: celou skořici a hřebíček. Někdy i badyán a anýz pro jejich lékořicovou chuť. Nepřidáváme citrusy, ani med – skořice a hřebíček ostrou chuť  zázvoru dostatečně zjemní.

 

obrázek 1

 

Zázvor má kromě příjemného chuti a ohřívacího efektu pozitivní účinky na imunitní systém, působí protizánětlivě, využívá se tedy jako prevence proti rýmě a chřipce. Má pozitivní vliv na trávící trakt, potlačuje nadýmání, podporuje trávení. A prý působí i jako afrodisiakum ;-)

Hřebíček má antiseptické účinky, desinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty.

Skořice má kromě jiných pozitivních vlastností také desinfekční a antibiotické účinky, ničí bakterie a používá se jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce.

Badyán je mimo jiné přírodní surovinou pro výrobu protivirového léku Tamiflu.

Anýz je kromě účinků proti nadýmání známý i tím, že podporuje vykašlávání.

 

Doufám, že z popisu použitých ingrediencí jasně vyplynulo, k čemu a kdy je vhodné tento čaj popíjet. :-)

Zkrátka, podle našich zkušeností je to ideální nápoj v zimě, v době chřipek, a rýmiček.

 

Co používáte na záhřátí Vy?

Michal

Komentáře

komentář