Pučálka je staročeské jídlo z naklíčeného hrachu. První zmínky o ní najdete v patnáctém století.
Je levná, snadná na přípravu a ze sušených luštěnin připravíte skvělou naklíčenou dobrotu.
Jednoduše nechte hrách nebo jiné luštěniny stát v kuchyni přes noc ve vodě v hrnci s pokličkou. Poté vodu slijte a dva dny ráno a večer proláchnětě luštěniny čistou vodou. Pokličku nechte na hrnci, klíčení má rádo tmu. Odměnou Vám bude brzy pohled na rašící napučené klíčky.
Přínosem klíčení luštěnin je, že se díky aktivitě enzymů výrazně zlepší jejich stravitelnost. Zvyšuje se obsah vitamínů. Dochází k snížení antinutričních látek v luštěninách jako jsou lektiny, saponiny a další. Snižuje se obsah bíkovin, kterých mají luštěniny cca 20%. A potěšující je u luštěnín snížení nadýmámavost.
A až příjde ten správný čas, hodťe naklíčenou pučálku na svou oblíbenou pávničku a opražte. Klidně nasucho nebo s trochou přepuštěného másla nebo sádla. Přidejte koření. U nás často jen sůl, pepř, nebo kurkuma. Můžete i na sladko se skořicí, medem a rozinkami. Použijte fantazii…
A malý tip: Opražit nemusíte všechno, nechte si část stranou a smíchejte si je třeba do salátu společeně. Získáte tak další kousek živé stravy.